Thursday, December 30, 2010

part 3..kisahku 2010.......


beberapa hari agak sibuk dengan kerja rutin ku....sibuk dengan meeting sekolah bagi persediaan 2011...kembali kepada nostalgia awal tahun 2010...seperti yang ku nyatakan urusan keluarga ku mengerjakan umrah menjadi tekanan bagi ku apabila pihak admins.cuba bersikap memntingkan diri sendiri...............terpacul dari mulutku bertanyakan soalan ..direct questions.....bukan lagi indirect...................terpinga-pinga GB ku...(tak perlulah Ku sebutkan disni)if u want to be fair...make it on d whole...why u..why u..why u.....................hahahahah..at last its ok azimah...nothing...orite let us 4 get what the PT had said...................... it is not for me to voice out all my frens teraniaya..dengan sikap tidak pro...so the bad things goes to me....itulah reality........life goes on..work is work!
tahun ini jugak aku mengambil keputusan utk turun padang membantu pasukan bola jaring sekolah dalam membantu Cik gu Yuzi (guru baru )menyediakan team utk pertandingan...alhamdulilah kami berjaya sekali lagi menjadi johan...
Hmm.................tahun ini belum decide lagi nak turun padang

Saturday, December 25, 2010

2010 dalam kenangan.............(part2)


2010 hampir berlalu..banyak kenangan yang dapat ku story kan....

awal 2010,merupakan saat yang paling membahagian diriku serta suami.tidak pernah terduga oleh kami akan dapat pergi mengerjakan umrah sekeluarga...entah dari mana datangnya rezeki Allah berikan ..memperdengarkan dan merestui doa serta impian kami...alhamdulilah..aku bersyukur kepadamu...ya rabbi...

walaupun tarikh penerbangan tertangguh beberapa kali (kalau tak silap 3 kali)kami tidak berputus asa....berusaha jua untuk pergi bersama keluarga.memandangkan anak kami yang sulung baru habis belajar di uitm,melissa cuti semester yang panjang almaklum dia seorang bakal guru..amat memudahkan kami merencanakan segalanya dan anak kami yang bongsu Adi..pula baru habis spm..memang inila masa yang sesuai...kami dapat berkumpul...

.namun semua nya dapat kami atasi bila Allah menentukan segalanya..kami pasrah..syukur alhamdulilah disana kami dipermudahkan segala urusan.....terima kasih ya Allah.....

Sekembali dari mengerjakan umrah...aku dan suami kembali ke sekolah seminggu lewat..senyum sinis yang dilemparkan kepada kami...almaklum bukan senang bila dalam satu organisasi ada hasad dengki melihat kelebihan seseorang...namun itu kami telan sahaja..sehingga pihak pentadbir nak ptong gaji kami berdua kerana 4 hari cuti berterusan...mungkin disebabkan kami bekerja satu bumbung ..orite no problem bagi kami .kalau itu cara menyelesaikan msalah...dan buat orang puas hati....do it..we dont care!but................

To be continued..................

Friday, December 24, 2010

berirama senandung semalam part 1


hari ini aku ke melaka bersama anak daraku mell..............kali nie dia pula driving..give her the experience pandu sendiri...............kekadang kecut perut jugak aku dibuatnya...maklumla orang muda pandu ....asyik aku aje yang tekan berek...pergh...sakit perut dibuatnya... ke melaka seperti biasa ..to fetch adi balik....seronok dapat bersama weeken nie..............walaupun sekejap cuma.............
sebagai ibu saat yang sungguh membahagiakan ialah bila anak2 ada bersama kita. to all my children..u know your mum well......love u all so much
hampir enam minggu berlalu cuti sekolah..tinggal hanya seminggu sahaja lagi..itu pun penuh dengan meeting dan rutin biasa saban awal tahun.. bila mula sekolah..pelbagaila pula event yang perlu disertai..perjalanan aku sebagai seorang guru dah masuk ke 29 tahun...hahahaha....wes matennggg!..................
nak ku story...kan nanti insyaAllah....to be continued..................tungguuu..............

Tuesday, December 21, 2010

moga ada rezeki..................


salam..............hari nie aku berurusan dengan KPPK....................moga segala rintihan ku didalam perhatiannya.................urusan kenaikan DG ku....adakah aku yang lebih senior ......namun juniorku pulak yang tarikh perlantikannya lebih kebelakang dari ku...terima kasih buat rakanku Ana..yang berusaha mencari rakan2nya yang seangkatan dan senasib dgnnya..hopefully what we did will buka mata the spp..............its very unfair untuk kami nie..sudah aniaya namanya..moga kebenaran terserlah jua....

Friday, December 17, 2010

2010..............



2010
akan berlalu tak lama lagi...macam2 yang nak dibuat alhamdulillah selesai...ada yang tertangguh ku teruskan menyempurnakannya dengan sehabis baik...
upsr 2010 meletakkan aku diawal tahun dulu dalam dilema...apa tidaknya diamanahkan menjadi guru subjek BI untuk kelas yang last. pendek kata yang gelemer semuannya agaknya apa yang aku cakap masuk telinga kiri keluar telinga kanan .Dan mengikuti rekod kaunseling ,kelas yang banyak masalah disiplin....hmm...apa nak ku buat nie.................namun aku rasa bila semua guru subjek teras kelas nie adalah garang2 belaka...................pergh....pijak semut tak mati budak2 nie dalam kelas....diawal tahun keputusan BI dari 27 orang hanya yang maintain lulus ialah 7....alahai...matilah aku..........namun keazaman ku nak menyakinkan murid2 ku bahawa mereka pasti boleh lulus..dgn menekankan teknik2 menjawab soalan yang betul.....alhamdulilah akhirnya dari 27 orang hanya 5 yang tidak lulus BI upsr 2010 kali nie.....dan program top ten students jugak di bawah bimbingan ku ...semua perolehi A dalam subjek BI.............syabas buat semua anak2 didikku...bukan nak mendabik dada namun apa yang pasti perlu ada disiplin dalam diri dan teknik2 menjawab perlulah mengikut piawaian KPM....menjadi salah seprang penanda kertas BI /upsr sebenarnya sedikit banyak dapat membantu anak2 didikku dalam menjawab soalan peperiksaan.............dan keptusan pada tahun ini amat memberangsangkan apabila BI mencapai 93% lulus...cemerlang wat skprj.tahniah jugak wat semua guru2BI yang saling membantu dan terima kasih juga menjadikan aku mentor mereka...
2011...................masih dalam teka teki....................

salam maal hijrah .......................


assalamualaikum rakan bloggers semua...alhamdulilah syukur kehadrat Allah swt. diberikan kita kenikmatan serta keberkatan untuk terus hidup melayari perjalanan kita masing-masing...tahun demi tahun berlalu adalah mematangkan usia kita dalam menempuh pelbagai cabaran hidup ini..dan tidak pernah kita lekang dari hati kita bahawa kita sentiasa berazam untuk berubah kearah kebaikan. namun apakah ia hanya tinggal mimpi yang tidak berkesudahan.............ayuh marilah kita sama genggam azam dan impian biar ianya jadi satu kenyataan...mudah-mudahan kita akan terus meningkatkan prestasi diri yang jitu dan membugarkan anjakan paradigma kita...insyaAllah.. mahakarya cintamu.............akan ku terus menarikan pengalaman serta akan ku tatapkan dengan resepi2 kehidupan...ya...harapan moga jadi kenyataan...............amin!

Monday, July 5, 2010

lamanya blog ku menyepi

salam buat rakan bloggers,
lama tidak ku update kan blog ku...tiada entri yang ku dapat sampaikan walau pun untuk sepatah dua kata ..hello....
banyak cerita sebenarnya nak ku huraikan ......tetapi entah kenapa selalu tak kesudahan..sebab itu terus membatu saja...
I am so addict wt FB...so excited wt stories from old frenz...it end up my blog left alone...hahaha....
perjalanan karierku untuk tahun 2010 ini alhamdulilah seperti selalunye...aku tetap mengajar kelas peperiksaan...for dis year keluhanku tidak mahu memegang jawatan sebagai KP.di persetujui oleh admins..memandangkan jwatanku sebagai JU daerah memerlukan tumpuan yg lebih..ala apa susahnya ramai optionist BI in my school..just give them the experience...
7 bulan telah berlalu bagi sesi 2010............kelas tahun 6 delima yang ku dipertanggunjawabkan utk mencapai lulus sahaja upsr...betul2 buat ku dalam dilema..kesian pun ada..just imagine almost half the class of enrolement 24 cannot even understand the language..BM pun lintang pukang apatah lagi BI....it seems that they really blank in a way....Ya Allah kau berikanlah aku petunjuk nak wat mcm lagi.....

Tuesday, March 23, 2010

jom..karaoke......aktiviti santai bersama..

salam buat bloggers semua.............lama tak diupdate kan blog...........entrie kali nie I would like to share....... ragam..anak-anakku waktu lapang..unsangkarable...anakku adi boleh nyanyi....kalau dulu memang langsung tak mahu ..menari tak pe....hope u enjoy tgk video..just 4 fun........................

video

dahsyat...........persemnbahan suara adi..hehehe

video

ragam..abang aji nak nyanyi...tapi tak boleh2 juge..tak pela..anak2 dah ganti..

video

hmm............mell bab nyanyi bagi kat die je..guru vokal la gitu...hai bang aji pun inteframe jugak hahaha..............

Saturday, March 6, 2010

latihan perbarisan.................

salam buat semua bloggers...........

habis sudah kursus mbmmbi..kembali ke sekolah..pada hari jumaat semalam...di sekolah ku sibuk ngan temasya olahraga..maklumle jadi tuan rumah..mssc.semua rakan guru sibuk dgn bidang tugas masing2...aku rase selamat tahun nie kerana telah maklumkan kepada pegawai teknik kejohanan mssc yg aku hendak undur diri dari tergolong sebagai ajk mereka..dah belasan tahun pastinye aku ade tercegat kat kawasan urusetia sebagai ketua pencatat...alhamdulilah..tentunye isnin - selasa depan pesta sukan meriah kat sekolahku...then datang Cik gu Ratna..memang .tertunggu2 kehadiranku ke sekolah.dah tiga hari aku tiada urusan kursus.Seronok die menghampiri ku...
"kakak.....kite kene latih perbarisan...macamane nie kak....?"
" haaa...latihla...."kataku selambe..
" Ala kak...budak2 tak takut ngan sayela...sya dan cik gu vie..dah pilih budak tinggal nak latih kawad kaki..."
Aku senyum je.....kata GPK ko..perbarisan sekolah under penyelaras sukan dan permainan....toing.....kena batang hidungku!!akule ketuanye....aduhai...aku dah malas nak berjemur lagi...baruje gi wat facial n spa......
okla....aku pun terus melihat peserta 2 yg telah dipilh dan aku bt pemilihan sekali lagi...
hari nie...aku ke sekolah wat latihan perbarisan dan esok pun ade latihan.dah tak de cuti le aku nie....sakit semua badan ku...........

( ade juga anak murid ku yang manje dengan aku.....ini pembawa papan tanda sekolah...hmmm..comel dan cunn sangat..mata kebiruan..kacukan anak "mat saleh"-nadia luqman jackson)

Sunday, February 28, 2010

we did it again...


salam bloggers semua................i do not know what to write at times i dropped by my blog..it seems blur...active in fb..yet trying to share entries wt other bloggers..damned..buntu..or is it that bloggers pun same juge....

the blog on which the aim ...............is to share stories...opinions....suggestions..........but may be it is me who lack of ideas..or not that interesting to share...well..whatever...this is my way of releasing my views.....or..just for fun....

couple of weeks ago being hectic with the annual competion..netball....

at first nak buat ala kadarje....but it ends up...bersungguh2 melatih students....although..i am damned exhausted....may be of my age....luckily a new tchr from miri serawak..really helped out to perform the team..congrate YUZI..we did it...2006 (the first year I di sekolah ini)memang bagai nak rak aku melatih budak2 yg langsung tak tahu main..sampai akhirnye..we got champion..2007,2008 n 2009..di beri kepada guru lain..namun aku tidak dapt membantu sepenuhnye..( sebab ape ek...)but dis year memang aku turun padang bersama another tchr yg memang option PJ..alhamdulilah......sampai habis muke ku terbakar.........

Monday, February 15, 2010

barbeque....



salam bloggers semua...salam satu malaysia....perkongsian cerite kali ini....aktiviti yang langsung tidak dirancang waktu cuti CNy ini..at first hari sabtu 13hb..my mother called..as to ask me to be with my siblings yang balik bercuti..I dropped by after attended several wedding invitations..I went home alone since hubby ade meeting ngan fren die n adi wanted to stay home ..while another two of my children lum sampai lagi...so..seronok le balik jumpe my siblings...all the loud laughters...n stories..then I thought of having a barbeque at my home...I called all my siblings n everybody seems to agree...wow..it had become very exciting......we gathered n did all out..fuhh..thanks a lot dear sisters..dah jadi macam family day..my mum sure happy sangat...after the preparation..we prayed together n had a short tahlil...then...did the makan2..la....damned tired...the next day...we had a bowling competition....( memang tak dirancang..entah all the ideas giler2 came out)..so we went to bp mall.....I cant express it wt words ..we really enjoyed the day...then we went lunch at Resaturant Masam manis...nice lunch.....
Everything over I rushed back as another event awaiting us...hubby being the wakil of majlis menerima tanda( pertunangan )this is not the first time..hubby wat bende2 mcm nie..what a day!!Im tired.......but happy!!

Wednesday, February 3, 2010

umrah 2010..terima kasih pada yang maha esa

assalamualaikum...dan salam satu malaysia buat semua............
ketentuan yang allah berikan kepada kami seisi keluarge..akan menjadi kenangan hidup kami sepanjang hayat..sewaktu aku dan suami mengerjakan haji pada awal januari 2005 adalah nikmat kebahagiaan yang tiada tolok bandingnye dengan ape jua harta yang ade di dunia ini..mungkin semua rakan bloggers yang sudah berada di madinah almunawarah dan mekah al mukarammah pun akan rase begitu...itu janji Allah..ketika kami sujud dan menatap indahnye kaabah ketika itu aku berkata alangkah seronoknye kalau anak2 ikut serta...
kata-kata ini menjadi kenyataan apabila awal tahun 2010 akhirnye kami dapat mengerjakan ziarah dan umrah bersama..syukur kehadrat allah yang maha esa..terima kasih...terima kasih....ya allah ya rabbalalamin!!
Namun urusan perjalanan kami untuk kesana begitu banyak cabaran..kami diuji pelbagai dugaan...pada awalnye aku sekeluarge bersama dgn ibuku kakak2 serta adikku(12org semuanye)begitu gembira apabila kami berhasrat pergi mngerjekan umrah bersama-sama..alhamdulilah..tanggal 18 hb disember(tarikh asalnye) telah ditunda pada 23hb.disember...aku sekeluarge telah berkumpul dirumah adikku Ena di bangi...sungguh genbira bile semua adik2ku datang dari neg.sembilan,kajang..pendek kata seronok gilerla..
tarikh berubah lagi..25hb...ok visa semua dah dapat..tapi dalam 12 org..tige drp kami tercicir...alamak mcm?adik ku yg dari jb suami isteri serta anakku yang adi(yg bongsu)..terkedu kami akulah yang paling kuat menangis sedih..tak mampu rasanye nak tinggalkan die..termenung suamiku...semua sedih..akhirnye aku sekeluarge tangguhkan dulu pernerbangan kami..mengharapkan ade panggilan kali kedua..ibu serta kakak2ku pergi dulu..tak pelah..insyaallah jumpe disana...kami masih menetap dirumah adikku ena...kami tension amat sangat..apatah lagi panggilan dari mekah kami terima...amat menyayat hati ibuku menangis..setiap hari menunggu kami yg masih ade di malaysia..semua kami usahakan..utk..tahu perkembangan kami yg tercicir nie....dengan izin allah tanggal 1hb januari akhirnye kami dapat pengesahan bahawa anakku adi serta adikku amah serta suaminye dah ok....sujud syukur kepadamu yang allah..kami bertolak tarnsit di berunai darussalam..seronoknye berada di brunei..first class layanan..ok..dan kemudian ke madinah....jejak kasihlah pulak apabila berjumpe dengan sebahagian lagi keluargeku yg menanti2 kami..walau cume 2 jam dapat bersama..(mereka dah nak bertolak balik ke jeddah)tangkap syahdulah kami semua...namun kami yang teruskan perjuangan ini amat berbesar hati kerana di sini urusan kami sangat mudah dan cukup menyenangkan..itulah allah nak uji kesabaran kami..bukan senang nak jadi tetamu allah..walaupun jangka 10 hari berada di madinah serta mekah..kami amat puas hati dan gembire..syukur pdmu..ya allah..permudahkan segala urusan kami..buat adik2ku..ena,cik an ,su.yid..terime kasih tak terhingga kerana dapat melayan dan menerima kami sepanjang berada di bangi....

kenangan ...............nan indah
selepas mengerjakan saie..kami duduk rihat sebentar di bukit marwah

dapat menjadi tetamu penduduk madinah..terima kasih hj abdullah sekeluarge..


jejak kasih..sebak..kami..disambut dengan linangan airmata di madinah

kakak sulongku bersama suamiku serta nazri(suami adikku) tak dapat menahan sebak


di jabal rahmah

kami sekeluarge....

serupe tapi tak same..my hubby n adi

sempat jugak.....


kenangan..selepas segala dugaan di hadiahkan dengan ketenangan dan kebahagiaan.

adi di depan masjid nabi..(madinah)kubah hijau(raudah)tempat makam nabi..



kenangan di hotel brunai......sdap makan nasi katok.....











salam 2010

salam buat semua rakan bloggers....I am back to warnai alam maya ini wt u...sorry for the silence...cant wait to share....dah sebulan pun tahun 2010 berlalu..banyak nye citer nak kongsi..ok ..wait n see..