Monday, August 31, 2009

kek cokelat mell

entri kali nie..pasal kek cokelat ..yang first time in the world my daughter conquer nak buat semua...i just guided her wt all the things...seronok bukan main dia bila hasilnye menjadi..dan bawa balik k penang lagi...waktu cuti puase baru nie die buat lagi..good comments from auntie n grandma..dia bila datang brbuka puasa...kat rumah i...mell mell....tibe2 terus ada nama cokelat mell....yelah..suka hati la.....resepinye mudah aje.....




kalau sesiapa..yang..berkenan nak wat..bolehje..cube..nie....
1 cawan cokelat van haouten
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 sudu kecil bicarbonate soda
1 sudu kecil serbuk penaik
caranye....
kacau kesemuanya dan kukus for about 1 hour..and then kalau nak sedap lagi bakar sekejap dalam oven 10 min(tak nak bakar pun tak pe dah sedap)...selamat mencube...

11 comments:

fati said...

Tqvm Azie kerana share resepi ni...
Anak-anak I mmg hantu ke coklat, tapi depa suka yg moist aje, so I nak try yg ni pulak.... tq , tq...

azie said...

you r welcome...nak lembab sikit lebihkan minyak sikit..dia moist juge..nie kek..orang tak glamour..

norlilasamad said...

Salam Azie,
I ambil tau your Choc. Cake recipe. Nak try, pas tu nak modify sikit. Lumur dgn cooking choc. & tabur choc. rice. Em... yummy.Thanks...

azmahal said...

shall give a try..am sure my doter will like too.

tq 4 sharing with us the recipe.

azie said...

salam..lila..gud idea wat je topping dia..
azmah..kreatifkan je cake tu....tq kerana sudi cube...

Kembara Kelana said...

aku tak kisah kek coklat tu tapi yang aku kisah anak dara yang masak kek tu...berasa nak pergi nengok kat mah kau azie...nak ajak anak bujang aku...nengok dia masak..boleh zie, bang aji tak kan marah kut..

fatie
harap kau tak marah..

azie said...

aduhai..buat lawak je...abang aji tak marah...jemput le datang ke rumah...(hehehe)

Kembara Kelana said...

lentuk anak dara kau masa bergambar ingatkan aku masa kau bergambar dgn ayah dia dulu..macam tu lahlentuknya

azie said...

kat mana tumpahnye kuah...?

hafizah said...

Salam Azimah. Ingat saya lagi tak?? Rumah saya masih kat jalan mawar tu. Raya ni, insyallah raya ke 3 baru balik BP. My tel no: 019-2545183. Ada lapang, please give me a tinkle.

azie said...

salam..hafizah awang ke? lama sungguh kite tak jumpe...thanks..sudi singgah blog I..bile boleh jmpe..